Kur'an kurslarına devam eden kadınlar arasında dindarlık biçimleri, dini başa çıkma faaliyetleri ve psikolojik iyilik halleri

“Kur'an kurslarına devam eden kadınlar arasında dindarlık biçimleri, dini başa çıkma faaliyetleri ve psikolojik iyilik halleri”

HATİCE ACAR

Özet

Bu çalışmanın amacı, Sivas merkezdeki Kur'an kurslarına devam eden kadınların dindarlık biçimlerini, dinî başa çıkma faaliyetlerini ve psikolojik iyilik hallerini ve bunlar arasındaki ilişkileri incelemektir. Ayrıca, bunların sosyo-demografik niteliklerle ilişkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini, Sivas ilindeki Kur'an kurslarına devam eden kadınlar oluşturmaktadır. Örneklemini ise, Sivas merkezdeki Kur'an kurslarında 2008-2009 yılları arasında eğitim gören ve amaçlı örneklem yoluyla seçilen 658 kadın meydana getirmektedir. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek için burada anket tekniği kullanılmıştır. Ankette dinî yönelim, dinî başa çıkma faaliyetleri ve psikolojik iyilik halleri ölçekleri ve bazı demografik değişkenler yer almıştır. Yaklaşık yarım saat süren anket uygulaması neticesinde edinilen veriler, SSPS programıyla, f testi, korelasyon, faktör, madde, geçerlik ve güvenirlik analizleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmamızın sonuçlarına göre, Kur'an kurslarına katılanların çoğunu, genç yetişkinler oluşturmaktadır. Onların çoğu evlidir, ilkokul mezunudur ve genelde illerde ikâmet etmektedir. Katılımcılar, genelde orta düzeyde bir gelir seviyesine sahiptir ve orta düzeyde dindardır. Kur'an kurslarına devam eden kadınların sosyo-demografik özellikleri, genel olarak dindarlık biçimlerini, dinî başa çıkma faaliyetlerini ve psikolojik iyilik hallerini etkilemektedir. Diğer taraftan Kur'an kurslarına devam eden kadınlarda iç güdümlü dindarlığın, dinî başa çıkma faaliyetleriyle ve psikolojik iyilik halleriyle anlamlı pozitif bir ilişkisi söz konusudur. Dış güdümlü dindarlığın ise, dinî başa çıkma faaliyetleriyle ve psikolojik iyilik hallerinden sadece kişisel gelişimle anlamlı negatif bir ilişkisi mevcuttur. Ancak dış güdümlü dindarlığın psikolojik iyilik hallerinin diğer boyutlarıyla anlamlı bir ilişkisi tespit edilmemiştir. Kur'an kurslarına devam eden kadınlarda dinî başa çıkma faaliyetleri ile psikolojik iyilik hallerinin boyutlarından olan kişisel gelişim arasında anlamlı bir korelasyona rastlanmamıştır. Buna karşılık bunun psikolojik iyilik hallerinin diğer boyutlarıyla (olumlu ilişkiler ve çevre becerisi) pozitif anlamlı bir ilişkisi söz konusudur. Anahtar Kelimeler: Kur'an Kursu, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın, Dindarlık Biçimleri, Dinî Başa Çıkma Faaliyetleri, Psikolojik İyilik Halleri.

Detaylar

Dil: Turkish - Tür: Tez - Sayfalar Sayısı: 244 - Tarih: 2014 - Ülke: TR

Son Eklenen Başlıklar